Location: Μακρυγιάννη 5 Αθήνα | Phone: 6977384515 | oikonomotexnikh@gmail.com

ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ AIRBNB BOOKING

Οι αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου  airbnb , booking και σε διάφορες άλλες πλατφόρμες  διαμοιρασμού από 01/01/2024.

Με την πρόσφατη εγκύκλιο  2024/2024 που δημοσιεύτηκε 11/04/2024 γινόμαστε λίγο πιο σοφοί, αν και δεν ξεκαθαρίζει τα πάντα, μας βοηθάει να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα πως πρέπει να κινηθούμε όταν ασχολούμαστε με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο φορολογικό κομμάτι είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως εταιρείες.

Α) Φυσικά πρόσωπα μεχρι 2 διαμερισματα και μεχρι 2 ΑΜΑ(ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ).

  1. Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εισόδημα από εκμίσθωση ακινήτων και φορολογείτε με την κλίμακα τον ενοικίων.
  1. Είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν τις μισθώσεις στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και να πληρώνουν ΤΑΚΚ (Τέλος Ανθεκτικότητας Κλιματικής Αλλαγής), εκει τελειώνουν οι υποχρεώσεις τους .
  1. Δεν μπορούν να κάνουν Ατομική επιχείρηση με ΦΠΑ, να φορολογούνται με την κλίμακα των ατομικών επιχειρήσεων και να εκπίπτουν τα έξοδα τους.
  1. B) Φυσικά πρόσωπα με 3 διαμερίσματα ή με 3 διαφορετικά ΑΜΑ και λιγότερα από 3 διαμερίσματα (ανεξάρτητα αν είναι ενεργά και τα 3 ΑΜΑ στις πλατφόρμες διαμοιρασμού).

  1. Το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείτε με την κλίμακα των Ατομικών επιχειρήσεων
  1. Είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν τις μισθώσεις στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και  να πληρώνουν ΦΠΑ, ΤΑΚΚ(Τέλος Ανθεκτικότητας Κλιματικής Αλλαγής) και  τέλος παρεπιδημούντων.
  1. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν Ατομική επιχείρηση αναδρομικά από 01/01/2024 αν δεν έχουν κάνει ως τώρα, έχουν προθεσμία 30 μέρες μετά την δημοσίευση (11/04/2024) με καδ

55201106 YΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ

55201107 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΟΥ .

4.Ως Ατομικές επιχειρήσεις,  έχουν  βιβλία Εσόδων εξόδων και κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών  με μειωμένο ΦΠΑ (ξενοδοχείων) 13%, καθώς και ξεχωριστές αποδείξεις είσπραξης ΤΑΚΚ.

5.Κάτι πιο δύσκολο, πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε τέλος επιτηδεύματος, κάθε διαμέρισμα θα θεωρείτε υποκατάστημα και θα έχει τέλος επιτηδεύματος υποκαταστήματος. Εδώ σημειώνουμε ότι οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν απαλλαγή τέλους επιτηδεύματος για μια πενταετία κι ακόμη, αν τα διαμερίσματα είναι στο ίδιο κτήριο έχουν απαλλαγή από το τέλος. Επίσης υπάρχει η πρόθεση να καταργηθεί σταδιακά.

Γ) Νομικά πρόσωπα από ένα διαμέρισμα και πάνω.

1.Τα εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι εισόδηματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογούνται με 22%

  1. Είναι υποχρεωμένοι να καταχωρούν τις μισθώσεις στο μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, να πληρώνουν ΦΠΑ, ΤΑΚΚ και τέλος παρεπιδημούντων κάθε μήνα.
  1. πρέπει να έχουν τους καδ 55201106 και 55201107 ανάλογα με την δραστηριότητας τους πάνω στις βραχυχρόνιες μισθώσεις .
  1. πρέπει να έχουν Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών η τιμολόγια, πρέπει να εκδίδουν το ειδικό στοιχείο είσπραξης ΤΑΚΚ.
  1. Κάθε διαμέρισμα θα θεωρείτε υποκατάστημα και θα έχει τέλος επιτηδεύματος υποκαταστήματος.

Τα διαμερίσματα – υποκαταστήματα  αν είναι στο ίδιο κτήριο θα έχουν απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Κύλιση προς τα επάνω